Officiële röntgenfoto’s HD en ED hond

Denkt u erover om met uw reu of teef te gaan fokken, dan is het verstandig in het kader van bevordering van gezondheid en welzijn van de hondenpopulatie, uw hond eerst aan een vooronderzoek te laten onderwerpen. Dit is ook het geval als u intensief wil gaan sporten met uw hond. Tevens is het voor veel rashonden bij officiële fok verplicht om een röntgenologisch onderzoek uit te laten voeren.
Dit vooronderzoek bestaat aanvankelijk uit het doen van een lichamelijk onderzoek, daarnaast kunnen er aanvullende bloedonderzoeken, afhankelijk van het ras, en een aanvullend radiologisch onderzoek gedaan worden. Dit bestaat uit het maken van röntgenfoto’s van de heupen en eventueel de ellebogen in meerdere richtingen. Wij zijn gediplomeerd in het maken van deze officiële röntgenfoto’s. Per ras worden er vanuit de Raad van Beheer specifieke eisen gesteld aan de röntgenfoto’s die verplicht zijn en de leeftijd waarop deze foto’s gemaakt moeten worden. De eisen per ras kunt via de site van de Raad van Beheer vernemen. Daarnaast kunt u onze dierenartsen om advies vragen.

 

Eisen

Eisen aan het toelaten van een hond voor een officieel HD onderzoek:

  • De hond moet minimaal twaalf maanden oud zijn, met uitzondering van de zogeheten reuzerassen, o.a. Bullmastiff, Newfoundlander, Bordeaux dog, Duitse Dog, e.a., die moeten minimaal achttien maanden oud zijn.
  • De hond moet gechipt zijn of een duidelijk leesbare tatoeage hebben die door de Raad van beheer geplaatst is.
  • Alleen honden die geregistreerd staan bij de Raad van Beheer en ingeschreven staan bij het Nederlands Honden StamBoek (NHSB) kunnen deelnemen aan het GGW-HD-onderzoek, uitzondering geleidehonden en oud Duitse Herders.
  • In zeldzame gevallen kan men hiervan afwijken na overleg met de GGW. (afdeling Gezondheid, Gedrag en Welzijn van de Raad van Beheer)
  • Beide heupen worden onderzocht en zowel de heupen als het bekken moeten symmetrisch zijn afgebeeld op de röntgenplaat. De achterbenen worden gestrekt en dienen evenwijdig te zijn, tevens dienen de kniegewrichten zichtbaar te zijn.

Wij maken de röntgenfoto’s altijd met een lichte sedatie. De hond heeft hierdoor geen stress van het onderzoek, tevens zal de ontspannen toestand van de hond het HD onderzoek bespoedigen. De gewenste positie van de hond is namelijk een onnatuurlijke, oncomfortabele houding, waardoor menig hond zal tegenwerken. Indien de hond direct in de juiste positie ligt door de sedatie, is de blootstelling aan röntgenstralen minder, zowel voor de hond, maar ook voor het personeel. Indien u bezwaren heeft tegen het gebruik van een lichte narcose, overleg uw wensen dan met onze dierenarts, zodat we bij een erg coöperatieve hond het eenmalig zonder sedatie kunnen proberen.
Na afloop versturen wij de foto’s naar de Raad van Beheer. Let op dat u de juiste gegevens van uw hond en uzelf als eigenaar aan ons doorgeeft, zoals deze vermeld staan op de stamboom! De uitslag wordt u vanuit de Raad van Beheer toegestuurd per post. U krijgt een aparte nota van de Raad van Beheer, die u eerst dient te voldoen, alvorens u de uitslag verneemt, normaal gesproken binnen twee tot drie weken.
Op de dag van het onderzoek dient de hond dient nuchter te komen i.v.m. de sedatie ( lichte narcose). Wij vragen u de stamboomgegevens te controleren op juistheid en mee te nemen op de dag van het röntgenonderzoek.

De eisen voor het officiële ED onderzoek komen overeen met de HD eisen, uitgezonderd de leeftijd. De minimale leeftijd van de hond is achttien maanden, met uitzondering van de Golden Retriever, Labrador Retriever, Flatcoated Retriever, Nova Scotia Duck Tolling Retriever, Duitse Herdershond: voor deze rassen geldt een minimale leeftijd van twaalf maanden. Indien u zowel een HD als een ED onderzoek wenst en uw hond behoort niet tot de bovenstaande rassen, dan dienen we het onderzoek dus pas op de leeftijd van achttien maanden uit te voeren, zodat beide onderzoeken tezamen gedaan kunnen worden. Standaard worden er een dwarse (mediolaterale (ML)) gebogen opname en schuine (anterio-posterior mediale oblique (APMO)) opname gemaakt van zowel de linker als de rechter elleboog, dus totaal vier opnames. Afhankelijk van project- of rasspecifieke bepalingen kunnen er nog aanvullende opnames noodzakelijk zijn: er worden dan in totaal acht opnames gemaakt, vier per elleboog.