Ook voor uw huisdier nagenoeg pijnvrije operatie en vlot herstel? Het is mogelijk!

Dit is nu mogelijk vanuit onze nieuwe (3e) praktijk, Dierenkliniek De Streek.

Wat is Endoscopisch opereren?
Endoscopisch opereren valt onder minimaal invasieve operaties.
Dat wil zeggen dat er veel minder weefselschade ontstaat bij de operatie waardoor er minder pijn en veel minder kans op complicaties is.

Wat doen wij?
Laparoscopische sterilisatie:
er worden 2 of 3 kleine gaatjes gemaakt in de buikwand om via 1 van de gaatjes de eierstokken van hond of kat te kunnen verwijderen. Middels CO2 wordt de buik wat opgeblazen om dan goed zicht op de eierstokken te krijgen. Aangezien we kijken op een groot scherm, kun je precies zien wat je doet. Door middel van een apparaat dat zowel kan sealen als snijden (Ligasure) kunnen de weefsel rondom de eierstokken doorgehaald worden zonder kans op bloedingen, daarna kan de eierstok verwijderd worden.
De gaatjes die gemaakt zijn kunnen d.m.v binnenwaartse hechtingen (en bij heel kleine hondjes of katten met weefsellijm) dichtgemaakt worden. Deze hechtingen hoeven niet verwijderd te worden. De hond of kat krijgt een éénmalige injectie pijnstilling.

Castratie binnenbal (cryptorch)
Bij de reu of kater kan het voorkomen dat er 1 of 2 testikels niet indalen en in de buikholte “blijven hangen”. Middels laparascopie kan de binnenbal verwijderd worden, ook door het maken van kleine gaatjes ipv een grote buiksnede. Ook nu weer minder weefselschade en minder pijn.

Preventieve gastropexie (maag vastzetten)

Met deze ingreep wordt de maagwand vastgezet ter voorkoming van een maagkanteling of maagtorsie. Dit wordt veel toegepast bij rassen die een verhoogd risico op het ontstaan van een maagtorsie hebben. Dit zijn de grotere honden met een diepe borstkast, zoals de Duitse Herder, Grote Zwitserse Sennenhond, Duitse Dog, Rottweiler, Bordeaux Dog, Weimaraner, Setters, Basset en Mastino. Er zijn bij deze laparoscopische operatie slechts twee kleine gaatjes nodig om de maagwand duurzaam en veilig vast te zetten.

!! Met behulp van deze apparatuur is het in veel gevallen ook mogelijk om in oren en neuzen te kijken voor diagnostiek en eventuele behandeling (b.v. grasaren en poliepen)

Deze ingreep vindt plaats in onze praktijk in Bovenkarspel. Maar uiteraard ook mogelijk als u klant bent bij Dierenkliniek Muggenburg of Dierenkliniek Pasteurstraat.

Heeft u vragen? Neemt u dan gerust contact met ons op. Wij staan u graag te woord.